Keresés:

Rólunk

Hírek, események

Kutatócsoportok
Archívum

Linkek

Lab-on-a-Chip technika klinikai diagnosztikara

A projekt célja nem-invazív, ágy melletti, a klinikai gyakorlatban könnyen használható diagnosztikus eszközök fejlesztése az ún. Lab-on-a-Chip technológia segítségével. A program ,jellegéből fakadóan, a mikrotechnológiával foglalkozó szakemberek és az orvosi szakterületeken dolgozók együttes munkáját segíti, amely elengedhetetlen a Lab-on-a-Chip tecnológia minél pontosabb kidolgozásához. A klinikai diagnosztika a miniatürizálás érájába lépett. Mikrochipen elhelyezett funkcionális laboratóriumokat fejlesztettek ki, amelyek az analitikai assay-k széles skáláját vonultatják fel. Különleges érdeklődés övezi a klinikai gyakorlatban könnyen és gyorsan használható, ún. ágy melletti (bedside vagy point-of-care-POC) analízisre, valamint az egysejt analízisre alkalmas eszközöket, amelyek a jövőben a személyre szabott gyógyítás szolgálatában állhatnak. Az ágymelletti diagnosztika (POC analysis) igényei (kismennyiségű minta, gyorsaság, hatékonyság, olcsóság, könnyen használhatóság és megbízható interpretálhatóság) teszik szükségessé miniatürizált, az említett kívánalmaknak megfelelő ún. Lab-on-a-Chip eszközök fejlesztését.

Bemutatkozó előadás itt: [pdf]

Csoportvezetők:

Prof. Dr. Kovács L. Gábor, intézetigazgató egyetemi tanár, az MTA rendes tagja, a PTE tudományos és innovációs rektorhelyettese.
A PTE Laboratóriumi Medicina Intézetének és a PTE ETK Diagnosztikai Intézetének igazgatója, klinikai laboratóriumi vizsgálatok és a ->neuroendokrinológia szakorvosa. A Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság leendő elnöke,tagja a Magyar Endokrinológiai és ->Anyagcsere Társaság vezetőségének tagja. Tagja több nemzetközi tudományos folyóirat szerkesztőbizottságának tagja, az Electronic ->Journal of IFCC főszerkesztője.
Telefon: 72/536-120
E-mail: gabor.l.kovacs@aok.pte.hu
Prof. Dr. Vermes István, egyetemi tanár, a PTE ETK professzora, az MTA külső tagja. A hollandiai Twentei Egyetem Lab-on-Chip Intézetének professzora és a Medisch Spectrum Twente Kórház Központi Laboratóriumának tudományos igazgatója, klinikai laboratóriumi vizsgálatok és kémiai-endokrinológiai szakorvos. Több nemzetközi társaság tagja és több nemzetközi folyóirat szerkesztőségi tagja.
Telefon: 82/527-740
E-mail: I.Vermes@mst.nl

Résztvevők:

  • Dr. Bajnok László habilitált egyetemi docens, a PTE I. sz. Belgyógyászati Klinika tudományos és minőségbiztosítási igazgatóhelyettese, a "Hetényi Géza" Endokrinológiai és Anyagcsere Osztály Anyagcsere Szakprofiljának és a Magyar Hypertonia Társaság Regionális Központjának vezetője, belgyógyász, endokrinológus, izotópdiagnosztikai szakorvos, lipidológus, a Magyar Atherosclerosis Társaság és Magyar Endokrinologiai és Anyagcsere Társaság
vezetőségi tagja.
  • Vass Koppány tudományos segédmunkatárs, végzettségét tekintve alkalmazott zoológus, a PTE Laboratóriumi Medicina Intézet dolgozója.
  • Dr. Peti Mihály Attila tudományos segédmunkatárs, az orvosi laboratóriumi diagnosztika szakorvosa, a PTE Laboratóriumi Medicina Intézet dolgozója.
  • Dr. Albert van den Berg egyetemi tanár, a hollandiai Twentei Egyetem Lab-on-a-Chip Intézetének az igazgatója. A Holland Tudományos Akadémia tagja. A holland Spinoza Díj 2010-es nyertese, ami a legmagasabb holland tudományos kitüntetés. Számos nemzetközi társaság vezetőségének tagja, illetve nemzetközi folyóirat szerkesztőbizottsági tagja.
  • Dr. David N. Reinhoudt emeritus egyetemi tanár, a hollandiai Mesa Nanotechnologiai Intézet alapítója és első igazgatója. A holland Nanomed Program megalkotója és a mai napig vezetője, amely a holland állam kiemelt tudományos programja. A Holland Tudományos Akadémia és az Egyesült Államok tudományos Akadémiájának tagja. A világ legjobban idézett kutatói közt van (highly cited scientist) és több mint 100 Ph.D. hallgató témavezetője
volt. Számos nemzetközi kitüntetés tulajdonosa, több egyetem, köztük a PTE tiszteletbeli doktora. Több nemzetközi tudományos folyóirat szerkesztője, és nemzetközi társaság vezetőségi tagja.
  • Dr. Floor Wolbers a hollandiai Twentei Egyetem Lab-ona-Chip Intézetének tudományos kutatója. Ph.D. munkájával elnyerte a Holland Tudományos Akadémia "Simon Steven" Ph.D. értekezés díját. Loes I. Segerink Ph.D. hallgató, orvosbiológiai mérnök, a Twentei Egyetem Lab-on-a-Chip Intézetének dolgozója.